Čokoládové lanýže podle originálního receptu Jamieho Olivera, naprosto fantastická záležitost, která slaví na všech frontách ohromné úspěchy.
Postup
Lískové oříšky nasucho na mírném ohni opražíme na pánvi a ještě za horka oloupeme. Přendáme do misky a připravíme si karamel - třtinový cukr nasypeme na teflonovou pánev a necháme rozpustit - vodu nepřidávám, výsledný karamel by pořádně neztuhnul. Cukr na pánvi stále mícháme, až se úplně rozpustí. Dejte pozor, aby se nespálil, jakmile začne karamel mírně hnědnout, přisypeme oloupané lískové oříšky vcelku, promícháme, aby se oříšky všechny obalily, a odstavíme. Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme úplně ztuhnout - karamel s oříšky musí být úplně tvrdý. Pak jej nalámeme do vhodné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme najemno - vznikne nám griliáš.
Čokoládu s vysokým podílem kakaa rozpustíme ve vodní lázni dohladka. Přidáme máslo a šlehačku a pečlivě promícháme. Do této směsi přisypeme připravený griliáš, promícháme a dáme do lednice ztuhnout.
Ze ztuhlé hmoty pomocí dvou kávových lžiček tvoříme lanýže, které obalujeme podle chuti, nám nejvíce chutnají obalené v hořkém kakau, ale můžou se obalit v mletých oříškách, v kokosu nebo nechat lanýže pořádně ztuhnout a máčet do rozpuštěné čokolády (tohle chce dost fofr).
Tip: V originálním receptu Jamieho Olivera griliáš není, lanýže jsou čistě jen čokoládové, postup je stejný, jen nakonec přidává špetku chilli.
Jako obměnu můžeme místo griliáše přidat panáka dobré kvalitní whisky a půl lžičky mletého chillli.
A poslední poznámka - na kvalitě použitých surovin samozřejmě závisí výsledek, lze použít i obyčejnou čokoládu a smetanu, ale výsledek nikdy nebude takový, jako z výše uvedených surovin.
Kávová
kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy.
V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté
směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý
poměr druhů směs arabiky a robusty.
Výrobci...
zobrazit článek